ИЗРАБОТКА НА МОБИЛЕН САЙТ

С развитието на мобилните технологии съвсем логично се появиха електронни изделия, които да се възползват от предимствата на мобилните комуникации. Това са продукти, като смартфоните и таблетите. В тях се вграждат все по-мощни микропроцесори, позволяващи изпълнението на по-сложни задачи. Може би най-важната възможност, която осигуряват тези устройствата, е използването на интернет. Мобилните устройства разполагат с най-разнообразни размери на екраните. Това предизвиква известни трудности при използването на интернет, тъй като се вижда само малка част от сайта и е нужно да се скрулира непрекъснато. Освен това човек изпитва неприятно усещане все едно се е загубил. Това ще отблъсне притежателите на мобилни устройства и те няма да се задържат и в последствие да посетят отново такъв сайт. Ако искате да привлечете мобилната аудитория, трябва да се насочите към изработка на мобилна версия на вашия сайт.

Според съвременните стандарти за създаване на уеб сайт, дизайнът трябва да е съобразен както с притежателите на десктоп компютри, така и със собствениците на смартфони, таблети и други. Това може да се постигне чрез така наречения responsive дизайн. Тук принципа е сайтът да разпознае какво устройство използва потребителя и да настрои изгледа си по възможно най-оптималния начин. Очевидно е, че класическият и мобилният тип сайтове имат своите особености.

мобилен сайт

Изработката на мобилен сайт не е задължително да се осъществи едновременно с изработката на десктоп сайт. Но при започването на нов проект е най-добре да се изработят заедно двете версии на сайт или поне да заявите вашето желание за изработката на мобилен сайт.

Ето някои идеи, към които да се придържате ако смятате, че се нуждаете от изработката на мобилен сайт.

Простота

Обърнете внимание, че простотата е абсолютна необходимост за мобилния уеб сайт. Дори при сайтовете за настолни компютри, ако се претрупа със съдържание често пъти не се постига добър резултат. Но когато един мобилен сайт е тежък, тогава за всички посетители той е отблъскващ. Внимавайте, защото да се претрупа един мобилен сайт е много лесно работа.

Стегнато съдържание

Смисълът на проекта е, потребителите на мобилния ви сайт да могат да попаднат където им е потребно възможно най бързо, като използват минимални усилия и внимание. Ако може да изключите някаква информация - направете го. Не допускайте нищо излишно да попадне на мобилния ви сайт.

Търговска марка

Естествено е да искате в мобилния ви сайт да представите своята търговска марка чрез вашите лого, цветове, стил и други, тъй че да бъдете разпознаваеми. Това трябва да стане внимателно без да се нарушава функционалността

Заедно ще направим преценката кое съдържание и функции на мобилния сайт са най-подходящи във вашия случай. Внимателно ще обсъдим кои са потребностите на целевата ви аудитория, кое е най-важното, върху което да се привлече вниманието на мобилния посетител. Ще подберем най-правилната визия за мобилния сайт, ще обсъдим необходимостта от наличие на картинки и снимки. Тяхното количество освен на дизайна на сайта оказва влияние и на скоростта на зареждане на мобилните страници, които може да навреди значително на дружелюбността на сайта.